Pri zdravljenju alergij je bistveno, da poznamo njihov izvor. Alergija je preobčutljivost. Beseda je grškega izvora in pomeni reagirati drugače – atopično. Pomeni, da posameznik odreagira drugače kot pričakuje, oziroma drugače kot večina ljudi.

Kako nastanejo alegije?

simptomi-alergijeImunski sistem je zapleten, zelo kompleksen del človeškega organizma. Nanj vplivajo tako fizični dejavniki, hormoni, metabolizem, krvni tlak, kot tudi psihični dejavniki. Eden od teh je stres,ki smo ga včasih imenovali bolezen 100-ih obrazov, saj lahko vpliva in prizadene krvni tlak, dihanje, povzroča glavobol, utrujenost, prebavne motnje. Stres pa direktno vpliva tudi na delovanje imunskega sistema. Delovanje imunskega sistema je neposredno povezano z nastankom alergij. Normalno delovanje imunskega sistema varuje organizem in se bori proti vsemu, kar je organizmu tuje. Pri pretirani reakciji imunskega sistema na snov ali celo pri reakciji na snov, na katero običajno ne reagira, se organizem odzove s preobčutljivostjo-alergijo, nenormalno,atopično. Snov, ki sproži to nepričakovano reakcijo imenujemo alergen, antigen oziroma tujek.

Alergeni vstopijo v telo najpogosteje preko prebavne in dihalne sluznice. Alergeni so večinoma beljakovine ali na beljakovine vezane različne snovi, ki vzpodbujajo del imunskega sistema, ki tvori obrambni sistem. Sproži se verižna reakcija, ki se običajno začne s sproščanjem histamina in zaključi z nastankom protiteles, ki naj bi tujek odstranili iz organizma.

Ko se organizem bori proti alergenu se to kaže kot različno dogajanje na telesu. Reakcija ki jo opazimo in/ali občutimo je alergija. Tako se koža v direktnem kontaktu z alergenom odzove z reakcijo, ki jo imenujemo kontaktni alergični dermatitis.

Oblike alergij

Obstajajo mnoge oblike alergij.

  • Na dihalih sta to na primer sezonski ali celoletni alergijski rinitis (več >>) in alergijska astma. Simptomi teh alergij so kihanje, smrkanje, izcedek iz nosu, zamašen nos, izguba voha, kašelj, piskanje in tiščanje v prsnem košu, težko dihanje, srbenje oči in ušes, ipd.
  • Na koži se kažejo kot urtikarija – koprivnica, atopijski dermatitis (ta se pri večini bolnikov pojavi že zelo zgodaj v otroštvu), kontaktni dermatitis, v obliki različnih izpuščajev, luščenja, srbečice rdečice, ekcema,itd.alergija-dermatitis-2
  • Alergije na hrano  najpogostejše so alergije na kravje mleko, jajca, žita (alergija na gluten-saj brezglutenska dieta po Teodorovi metodi nebo več potrebna), sadje, zelenjavo, oreščke, morske sadeže, konzervanse, itd. Alergije se pojavljajo kot prebavne motnje, krči v trebuhu, driske, zaprtje, pogosto se pojavljajo v kombinaciji skožnimi spremembami in tudi s simptomi na dihalnih poteh.
  • Med najpogostejšimi so še alergije na pike insektov, zdravila, pršice (več >>), plesni, živalske dlake in perje, itd.

Anafilaksa je pretirana alergijska reakcija imunskega sistema. Kaže se s kožnimi izpuščaji, otekanjem ustnic in jezika, dušenjem, padcem krvnega tlaka in zahteva pravočasno strokovno pomoč.To je najhujša oblika alergijske reakcije, ki lahko ogroža naše življenje.

Alergije so v porastu

V zadnjih 30 letih se je število ljudi z alergijami podvojilo, po nekaterih podatkih celo potrojilo in še vedno narašča. Do takšnega porasta alergij naj bi prišlo zaradi pomanjkanja diagnostičnih metod v preteklosti. Danes lahko diagnosticiramo z več metodami in testi(kožni testi,krvne preiskave,provokacijski testi) imamo pa tudi več informacij in znanja.

Skoraj v vsaki družini,sorodstvu se pojavljajo alergije.Poznamo že več kot 20.000 alergenov,katerim se lahko naš organizem upre.Njihovo število se povečuje,saj med njimi niso samo cvetni in hišni prah,plesni,živalska dlaka,piki insektov,ampak tudi hrana in zdravila,ki vsekakor organizmu nebi smeli biti tujki-alergeni.

Alergije so nevarna kronična bolezen, ki iz leta v leto prizadenjo vedno večje število ljudi. Večina od njih je otrok s hudimi simptomi, ki se stopnjujejo in s časoma dobesedno ogrožajo njihovo življenje, saj lahko preidejo v najhujše oblike alergijskih reakcij. Zato pri iskanju rešitev te globalne zdravstvene težave ne smemo biti površni. S Teodorovo metodo zdravljenja alergij lahko ponudimo odgovor na rešitev teh težav.

Zdravljenje alergij

Po izkušnjah dr.Teodora so alergije pogosto v ozadju resnih obolenj kot so rak, kronična obolenja, avtoimuna obolenja (celiakija, luskavica ali psoriaza, crohnova bolezen) katere resnično otežujejo naše življenje. Z metodo dr. Wholmanna lasersko protialergijsko akupunkturo si lahko resnično olajšamo bolezen. Več o tem, na kakšen način zdravimo alergije z akupunkturo si lahko preberete TUKAJ ali pa si poglejte oddajo Klepet ob kavi, kjer je zdravljenje alergij obširno predstavila ga. Margareta Kokalj.

Za posvet glede zdravljenja alergij nas pokličite na 031/393-272 (Margareta), da se pogovorimo, kakšne so vaše možnosti za zdravljenje in kako vam lahko olajšamo oziroma pozdravimo alergije.

alergija-zdravljenje