Običajno se o alergijah govori kot o nenevarnih boleznih, ki povzročajo le manjše neprijetnosti in ne vplivajo na kakovost življenja bolnika. To pa še zdaleč ni res saj je pri zdravljenju alergij prvo in osnovno pravilo izločitev alergenov. Zelo pogosto to ni povsem mogoče, zato je potrebno zmanjšati izpostavljenost bolnika alergenom. S hiposenzibilizacijo ali imunoterapijo oziroma s cepljenjem pacienta proti alergiji je pričakovati zmanjšanje občutljivosti.

Vendar pa s tem preobčutljivosti ne zaustavimo popolnoma. Zato bolniki uporabljajo zdravila kot so antihistaminiki, kortikosteroidi, pri hudih oblikah alergijskih reakcij adrenalin. S tem dosežemo le zmanjševanje simptomov, najpogostejše kronične bolezni pa ne moremo ozdraviti. S pretiranimi omejitvami in predpisovanjem preširoke sheme zdravil bolniku lahko življenje bolj zagrenimo kot olajšamo. Poleg tega pa so nezdravljene alergije osnova za razvoj najrazličnejših avtoimunih bolezni.

Dr. Teodor je ugotovil, da je preobčutljivost na hrano osnova oz. izvor vseh drugih alergij. Ob zaužitju hrane organizem namreč dobi nove informacije, snovi – hrane ne prepozna in v spominu celic imunskega sistema ostane informacija, da je ta snov tujek. Pri naslednjem zaužitju se zato sproži imunski odgovor, telo se bori proti tej snovi, kot da je tujek, saj spominske celice imunskega sistema desetletja hranijo informacijo o tem, da je neka snov za organizem tujek. To pomeni, da je za spominske celice imunskega sistema neko vsakdanje živilo tujek in ob vsakem stiku s tem alergenom se vzpodbudi delovanje obrambnega mehanizma na prebavni sluznici, ki povzroča že poznane težave tudi na koži in dihalni poti.

V svoji dolgoletni praksi dr. Teodor še ni srečal alergika, ki ne bi bil preobčutljiv na neko osnovno živilo in/ali prehranske dodatke kot so konzervansi, antioksidanti, barvila, arome itd.

Zdravljenje alergij po metodi dr. Teodorja temelji na dejstvu, da ima vsaka snov elektromagnetno valovanje. Elektromagnetna informacija vsakega antigena je shranjena kot biofizikalen engram v imunskem spominu. Centralni živčni sistem pa ima nadrejeno vlogo pri shranjevanju in upravljanju alergijskih reakcij. Ko je telo v stiku z elektromagnetnim valovanjem antigena, ki ga ne tolerira, pride v telesu do močne energijske oslabitve, kar je mogoče ponazoriti z določenimi testi.